Kemik Dansitometri
Cihaz X ışını ve bilgisayar kullanarak kemik yoğunluğu ölçümü yapmaktadır. Başka bir deyişle kemiğin kırılganlık riskini belirleyen ölçüm yöntemidir. Osteoporoz saptanırsa kişinin aldığı ilaçtan faydalanma oranı için ilaç takibi de belirli aralıklarla bu cihaz ile yapılmaktadır ..Osteoporoz’da bir ağrı hissetmediklerinden verilen ilaçları almaktan vazgeçenlerin problemleri sessizce artabilmektedi. 20-45 yaş arası kadın ve erkekler kontrol olmalıdır.
Osteoporoz nedir ?
Osteoporoz kemik kütlesinde azalma ve kemik dokusunun mikroskobik yapısında bozulma sonucunda kemikte kırılma riskinin artmasına yol açan bir iskelet hastalığıdır. Her kez de olan kalsiyum kaybı bu hastalığa neden olur. Kaybedilen kemik geri kazanılamaz. Ancak erken teşhis yapılırsa olduğu yerde durdurulabilir.
Osteoporoz belirtileri nelerdir ?
Genelde kırıklar oluşuncaya kadar herhangi bir belirti ve ağrı olmaz. Ancak bazı kişilerde ileri yaşlarda romatizma zannedilen kemik ağrılarına neden olabilmektedir. Vücudumuzun diğer dokuları gibi kemik de yasayan bir dokudur .Sert tabaka ve süngersi tabaka olmak üzere iki bölümden oluşur. Erken dönemlerde kemik kompakt (sert) tabakası incelir, süngersi tabaka içindeki boşluklar büyür. Daha sonra ileri yaşta zayıflayan kemiklerde kırıklar oluşur.
Osteoporoz Sonuçları Nelerdir ?
Sırt kemikleri formunu kaybedince boy kısalığı ve kamburluk gelişir. Hafif bir travma ile kalça bilek omurga kırıkları meydana gelir.
Kimler Osteoporoz Açısından risk Taşıma İhtimaline Sahiptir ?
Katıtsal veya yaşamsal riskler herkeste bulunabilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolünde düzenli muayenelerin ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Bunun haricinde yaygın olarak görülen belirli risk grupları şöyledir:
- Günlük beslenmesinde yeterince kalsiyumlu gıda (süt ve süt ürünleri) almayanlar.
- Düzensiz beslenen her yaş gurubundakiler.
- Şeker hastaları.
- Böbrek taşı düşürenler ve diğer böbrek hastaları.
- Uzun zaman kortizonlu ilaçlar, bazı anti asit mide ilaçları ve sakinleştirici ilaç kullananlar .
- Aşırı çay tüketimi, kahve sigara, alkol kullananlar.
- Genetik yatkınlığı olanlar.
- İkiden fazla doğum yapmış olanlar.
- Menopoz dönemindeki bayanlar.
- 50 yaşını geçen kadın ve erkekler yüksek risk grubunda yer almaktadır.
Osteoporoz Teşhisi
Günümüzde %1 gibi çok düşük oranlardaki kemik kayıpları bile kemik dansitometre ölçümü ile teşhis edilebilmektedir.
Ölçüm Tipleri:
- Ap-spine Ölçümü
- Femur ve dual femur Ölçümü
- Lateral spine Ölçümü
- Ortapedik kalca ölçümü
- Tüm Vücut ölçümü Pediatrik Ölçümü